Iklan

assalamualaikum... buat para tetamu ya... mungkin ada ada yg ingin mengiklankan blog masing2 atau ad yang ingin saya bantu akan busnessnya... jadi saya sediakan ruangan ini untuk kalian bisa memanfaatkannya.. jadi untuk sebarang pengiklanan boleh diajukan di emel ini han_nafi1992@yahoo.com .
iluvislam
Portal BALADI

Followers

My name is Hanafi. n i'm not a terrorist....

Bagi peminat hindustan, aku rasa korg tahu dari mana datangnya ayat diatas setelah diedit sedikit oleh ak... Filem ni dlakonkan oleh seorang jejaka tampan (shah rukh khan) dan seorang wanita comel (kajol). Ak bukan nk mempromosi cite ni tp ak ingin bkongsi msg2 yg tdapat dalam filem ini..

- aku teharu melihat seorang ibu membesarkan anak yg kurang sihat dgn penuh kesabaran dn kesungguhan... seorang ibu yg menunjukkan sikap positif serta mengasuh dan mendidik anaknya erti keamanan serta kehidupan sebenar... setiap agama mahukan penganutnya menjadi insan yg soleh

(they are only two kinds people in this world.

good people who do good deeds and bad people who do bad)

-walaubagaimanepun, bdak itu beruntung kerana dikurniakan akal yg cerdas dan kemahiran yg tinggi . kate orang bayi ibarat kain putih jd ibu bapalah yg mewarnai n mencorakkannya... dan bdak 2 bnyk berjasa thdp org kmpungnya atas kecerdasan dan kemahiran yg dimiliki.. masyaAllah.. (walaupun sebuah filem.). bt jgn pndang rndah thadap orang istimewa atau saintifiknya OKU. masing2 ad kelebihan tersendiri.

- kisah percintaan. haha ni plg best. gentle n romantik...(karat lak ak ni...) walaupun sebangsa namun mereka bukan seagame(shahrukhkhan n kajol). mereka tetap meneruskan perkahwinan atas dasar cinta walaupun dhalang oleh adeknya... malah mereka idup dalam keadaan yg amat mesra, bahagia, n manja disamping menghormati n memahami agame pasangan masing2... tp setahu ak sebenarnya islam xbg kawen ngn wanita kafir yg bkan ahli kitab. 2 pun ad zamannya... (wallahualam) tanye yg lbey pakar. klu salah, maaf n tolong betulkan

- filem ni bnyk menceritakan ttg kemurnian islam oleh org yg benar2 islam.. contoh muamalah antara islam dan kafir, perjuangan yg mengikut syariat (mean bkanlah berperang kerana marah n nafsu tp mempertahankan/memperjuangkn haq dan agama), membina jati diri serta istiqomah dalam beribadah n sebagainya....

"for a while now I have fighting with myself. i teach you about identity when my own has been changed so drastically. my hijab is not my religious identity, it is part of my existence, its me"

- keseluruhannya ialah sikap kesungguhan, ketabahan, kewibawaan, kesetiaan, dan kejujuran seorang hamba memperkotakan kata2 atau janjinya dsamping meyakinkan pandangan masyarakat samada islam dn bkan islam terhadap keindahan, kemurnian dn kegagahan islam... pertolongan Allah itu pasti.!

2 jela, hahahahahaha...(sje gelak.klaka) mcm ak ckp kt atas ak bkan mempromosi dan harap korg dpat msg yg nk dsampaikan. Islam itu indah dan sempurna... islam bukan terrorist. (melayunya pemberontak @ penyangak kot)... dan bukan mengongkong tp Allah tahu ap yg terbaek tuk hambanya... kenali islam bukan pada penganutnya tp pd pembawanya(mean yg diajar rasulullah..) >btol x?). dan mulakanlah sesuatu perkara dengan bismillah... pasti berkat benda yg kte ingin lakukan... btw Jage diri jage iman walaupun dimane kita berada serta harungilah ujian dan dugaan dgn penuh kesabaran serta mengharapkan pertolongan Allah... wallahualam.
No comments:

Post a Comment

Mafhum

Sabda Rasulullah s.a.w. dari Anas r.a. maksudnya: “Dari keimanan itu terpancarnya hal-hal kebaikan” (Riwayat Bukhari)

__________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Aku belum pernahmelihat sesuatu permandangan yang lebih mengerikan dan lebih menakutkan daripada pemandangan alam kubur“ (Riwayat Tarmizi)

__________________

Dari Abdullah Ibnu Mas’ud r.a Rasulullah s.a.w. bersabdamaksudnya: “Baragsiapa yang bertakziah kepada orang yang tertimpa musibah, maka ia mendapat pahala seperti yang diperolehinya“ (Riwayat Tarmizi, Ibnu Majah & Hakim)

___________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Sesungguhnya Allah menerima taubat seseorang hamba sebelum nyawanya sampai di kerongkong” (Riwayat Tarmizi, Ahmad & Hakim)

___________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Orang yang paling ku utamakan kelak di hari kiamat ialah orang yang paling banyak berselawat kepadaku” (Riwayat Tarmizi & Ibnu Hibban)

_______________________

Dari Abdullah bin Amru Rasulullah s.a.w. bersabdamaksudnya: “Sesungguhnya Allah membenci mereka yang berlagak fasih dalam berkata-kata, yang mempermainkan lidahnya bagaikan lembu memainkan lidah“ (Riwayat Abu Daud & Tarmizi)

________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Orang yang paling berbahagia di hari kiamat kelak kerana mendapat syafaatku ialah orang yang mengucapkan kalimah Laa ilaaha illallah dengan ikhlas dari lubuk hatinya atau dari dalam jiwanya”(Riwayat Bukhari)

____________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Cinta terhadap dunia adalah sumber segala dosa” (Petikan kitab Imam Ghazali)

_________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Barangsiapa yang semakin bertambahilmunya tetapi tidak bertambah hidayahnya, maka dia semakin jauh dari Allah“ (Petikan Kitab Imam Ghazali)

_________________________

Rasulullah s.a.w. bersabdamaksudnya: “Dengki (hasad) itu dapat merosakkan segala kebaikan sebagaimana api dapat menghanguskan kayu-kayan“ (Petikan kitab Imam Ghazali)

_____________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Yang paling beratmenerima seksaan di hari kiamat ialah orang alim yang ilmunya tiada bermanfaat“ (Petikan Kitab Imam Ghazali)

____________________________

Sabda Rasulullah s.a.w. dari Umar r.a. maksudnya: “Semua amal perbuatan itu adalah berpunca dari niat dan bagi setiap orang itu adalah menurut apa yang diniatkan” (Riwayat Bukhari)

___________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda, maksudnya: “Orang yangmemulakan memberi salam adalah terlepas dari sifat sombong dan takabbur“ (Riwayat Al-Baihaqi & Al-Khatib)

___________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Seseorang di antara kamu pasti diperkenankan (doanya) selagi dia tidak terburu-buru dengan mengatakan “Aku telah berdoa tetapi belum juga dimakbulkan”

(Riwayat Arba’ah)