Iklan

assalamualaikum... buat para tetamu ya... mungkin ada ada yg ingin mengiklankan blog masing2 atau ad yang ingin saya bantu akan busnessnya... jadi saya sediakan ruangan ini untuk kalian bisa memanfaatkannya.. jadi untuk sebarang pengiklanan boleh diajukan di emel ini han_nafi1992@yahoo.com .
iluvislam
Portal BALADI
There was an error in this gadget

Followers

Perkongsian Nota

Sunway Pyramid
7 Jun 2011

Sharing is Caring . Caring is Loving.
Sharing is Loving
Fuh mantiq... tak ingat bab apa...
Makin Lama tinggal ilmu makin berkarat otaknya..

Fuh lama gila tidak bertemu budak2 mia...
hari ini diberi peluang untuk bertemu daey dan amir.
walaupun tidak semua namun terubat juga rindu di hati ini...
(ayat nak gay je) :D

point yang sangat berguna.
=solat dari segi bahasa ialah doa.
=solatlah kamu sebelum diisolatkan.
=solat adalah tiang agama. siapa yang mendirikannya maka dia telah mendirikan agama, dan barangsiapa meninggalknnya maka dia telah menghancurkan agamanya...
=ya Tuhanku , jadikan aku orang2 yang mendirikan solat dan juga dari kalangan kaum keluargaku...
=antara beda lelaki islam dan kafir adalah meninggalkan solat.


di sini aku ingin kongsi tip2 kejayaan. nak amik silakan tak nak xpe memang aku bukan motivator mahupun profesor.

1. Jaga hubungan dengan Allah.
2. Jaga hubungan dengan ibu bapa
3. Jaga hubungan dengan orang lain
4. Ikhlas dalam melakukan setiap perkara
5. Berusaha bersungguh2 membuat sesuatu
6. Mempunyai strategi dan plan.
7. Berdoa
8. Tawakkal.
9. Istiqamah

nota oh nota... s
ehabisnya stam baru harinilah aku melawat hasil nota2 yang pernah ak buat..
rindu pula kenangan stam...
melalui nota ini korang tahu my technique is mind mapping...
cara pembelajaran mudah.
alhamdulillah aku telah buktikan.
bukanlah niat aku nak menunjuk
tapi ingatlah jikalau kita tiada usaha maka tiadalah impian itu...
btw aku telah serahkan nota ini ke daey
n hope ko paham tulisan aku, ringkasan aku dan belajar sungguh
mencapai keputusan mumtaz...

korang memang bes... hope pasni boleh jumpa lagi dan harap bertambah lagi jumlahnya :)

malam2 balik sorang2... xtau nak men ap las2 buat menatang ni... men men lampu jalan dan bokeh je.... ok kot... ad gambar no 3 lampu tesenyum :)

apapun ingin melihat foto lagi sila ke photoghedixxx... :p
sekian.

Kenduri Cikgu Leena

Kelantan Darul Naim
3-4 Jun 2011

baru 3 4 hari pulang dari kedah trip ke kota bharu menjelma.
ade ape kt sne?
niat asal adalah untuk menghadiri kenduri kawin bekas cikgu matematik aku
cikgu norlina derasit
disamping menemui member2 yang berada di kelate...
memang rindu gila dorang...

1st thanxs to hafiz coz jemput aku pagi2 di hadapan billion ,
pukul 5 lebih time azan subuh.
then bagi aku tumpang rumah kau sekejap...
then bawak aku ke pasar wakaf che yeh...
masuk perkampungan bagai...
memang best.


2nd thanxs to ceghah...
bagi aku tempat tinggal.
package skali drive kenari...
dsebabkn aku wt spoil kt kenari 2 jadi aku susun 10 jari mohon maaf...
(nasib xkuar duit)
jasa kau memang ku kenang...
sampai sekarang aku tak terbalas jasa ko...
ak bersyukur dapat kawan seperti ceghah...



dan secara xlangsungnya
aku telah menjadi photographer tuk sesi nikah cikgu aku...
petang sebelum penikahan tangan aku tergerak tuk col cikgu
tetiba cikgu minta jadi photog
coz memang tak ada dalam package penikahan OP..
pelik gler coz OP tersebut cuma digunakan masa majlis resepsi sahaja.
nasib firasat aku untuk membawa speedlight ke kelantan sgt tepat...
hehe :)



maaf cikgu kalau tak berapa cun gambar... memang time 2 faham2 la... secara terkejut dan tak prepare apa2... otak pun agak blur... hehe...
cuma saya ucapkan selamat pengantin baru
barakallah lakuma wabaraka alaikuma wajama'a bainakuma fi khoir... :)

sinaran iman mungkin :)

this picca i like...


hoho...
rindu la korang...
and thanxs coz banyak tolong aku...
'ayat nak syahdu'
jasa korang akan dikenang selalu....
semoga Allah merahmati kita semua....
insyaAllah...

Majlis Pernikahan Haikel n Syahira

Kedah Darul Aman
Kota Sarang Semut
28-29Mei 2011
bak haaaaaaaaaaaaang... :D

kenapa p kedah????
Janji dengan kucai sampai sekarang masih tak jejak ke baling...
btw ada juga rezeki untuk kesana...
thanxs 2 ahmad irsyad kerana sudi mengajak aku tag his job.
syukran ...
memang excited gila kerana ini adalah kali pertama aku jejakkan kaki ke bendang..
rasanyala... bak aaaaaang.....
fuh seronok.
dan lagi meronok-ronokkan pabila pengantin memang sporting gila.
act ni juga pengalaman pertama aku shoot di sawah,
suruh pengantin posing bagai ,
rasa cam dah lama kenal...
salam pekenalan buat zaf , n acik .. korang memang cool gler
n bertuah dapat bekenalan ngan bro haikel n sis syahira...
memang baik n cool...
tabik spring ngan korang and famili.
n terima kasih pak cik n mak cik coz izinkan menginap di rumah anda
siap jemput di stesen bas lagi... hehe...








ok la ni antara hasil kerja aku as a beginner photographer.
dorang ni memang photogenik(btol ke ejaan ni. bantaila)
seronok bekerja ngan mereka.
mood sentiasa ok...
cuma kalau ada yang kureng tu saya mohon maaf ye.

act aku segan nak post gambar then letak watermark lagi
'photo by : amadnafee'
bajet power je
orang kata tak cuba tak tahu.
malu tak bertempat rugiiiiiiiiiiiiiiii....
but i just try my best.
ops abah aku ada pesan
dont say I'll try my best but I'll do my best...
and i've done my best...
hope pengantin dan para pengunjung akan suka ngan karya aku
dan mulai ini sesiapa perlukan photographer
yang agak murah kosnya boleh dial ke nombor ini
0176014802 .
cuma untuk bisnes ok.
dan jangan lupa sesiapa rasa ada fb boleh lawat ke page ini
1. ecadphotography
2. photoghedixxx
jangan lupa klik like ke page itu..
act lain admin.
cuma usha2 la hasil karya dorang. "
kot ada yang korang berkenan tuk jadikan photographer hari bahagia korang.

apa2pun semoga Allah merahmatiku :)
dan saya ucapkan selamat pengantin baru
barakallah lakuma wabaraka alaikuma wajama'a bainakuma fi khoir
maaf jika ada terlanjur kata, tersilap bahasa dan sebagainya
sekian.

wanita oh wanita

(Sekadar gambar hiasan)

Sejak dua menjak ni rajin pula aku berblog ini... tah apa semangat yang datang ni. tapi bila ada gambar jadi seronok untuk membuat entri2 baru. (kene pula gambar snap sendiri... puyussss :p)

aku takut + segan untuk menyatakan aku seorang photographer.
setakat ada camera sebesar batu bata
bukanlah bermakna aku pandai amik gambar pro bagai..
tapi tak menjadi masalah untuk seseorang itu menuntut ilmu.
dan ilmu Allah itu luas.
Jadi peluang , anugerah dan kesempatan yang ada tak salah untuk kita amati.

this talent ialah kakak member aku, nat.
saje2 shoot alang2 bawa batu bata tu...
ala2 black and white tapi tak tepat rasanya.
just low saturation.

point aku pada entri kali ini ialah
tentang status aku di facebook
yang dicopy dari status ustazah aku.
tentang jawaban
seorang tokoh ilmuwan islam
iaitu
Al khawarizmi.
semestinya anda semua mengenalinya
atau boleh tanya ke encik google mahupun puan wikipedia
akan sejarah pejalanan hidup beliau.
yang pasti beliau adalah seorang ahli matematik.

tatkala beliau (alkhawarizmi) ditanya tentang WANITA YANG BAIK,
lalu beliau menjawab...

Jika wanita solehah dan beragama = 1
Jika dia cantik, tambah 0 dibelakang 1 = 10
Jika dia kaya, tambah lagi 0 = 100
Dan jika dia dari keluarga baik-baik, tambah lagi 0 = 1000
Tetapi jika yang "1" tiada,
maka tiada apa yang tersisa pada wanita tersebut kecuali "0"...
pikir2kn laaa...;)

Wah tak perlu susah2 nak bagi jawapan. Hanya disangkal dengan kaedah matematik…
dan mungkin selaras dengan hadis nabi sallahualaiwasalam.

hadis nabi???? apa kaitan?

tanya pada yang pakar
ustad, ustazah, syeikh2 di luar sana.


cuma alangkah indah jika ada wanita seindah itu.
menemani hidup ini...
mungkin seindah bidadari di syurga.
menyinari kegelapan menyelubungi diri :p


allahumma inni as'aluka hubbaka wa hubba mai yuhibbuk. wahubba amaliiy yuqaribuna wayuballighuna ila hubbik. Allahu ya muqallibal qulub. thabbit qulubana ala dinik wa'ala toooo'atik :)

sekian :D

Valley Of The Wolves Palestine

Baru selesai menonton cerita yang menarik ini...



kenapa kau datang ke israel???
aku bukan ke israel tetapi palestin.

Takbir!!!

untuk melihat full version sila ke link ini : http://www.youtube.com/watch?v=ovnhXDNH4rw

(kalau nak lagi best download dulu buat koleksi. IDM boleh DVDsoftVideo pun ok.)

pasti korang teruja jika ada hamba Allah seperti 3 orang ini dan harap kome sedar betapa zalimnya zionis israel.

apa2 pun addua' silahul mukmin : doa adalah senjata orang beriman.
jadi jangan putus berdoa demi keselamatan dan kesejahteraan
kita,
keluarga,
saudara mara,
kawan2,
dan juga saudara seislam kita yang ditindas oleh bangsa2 yang zolim...

Allahualam :)

Mafhum

Sabda Rasulullah s.a.w. dari Anas r.a. maksudnya: “Dari keimanan itu terpancarnya hal-hal kebaikan” (Riwayat Bukhari)

__________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Aku belum pernahmelihat sesuatu permandangan yang lebih mengerikan dan lebih menakutkan daripada pemandangan alam kubur“ (Riwayat Tarmizi)

__________________

Dari Abdullah Ibnu Mas’ud r.a Rasulullah s.a.w. bersabdamaksudnya: “Baragsiapa yang bertakziah kepada orang yang tertimpa musibah, maka ia mendapat pahala seperti yang diperolehinya“ (Riwayat Tarmizi, Ibnu Majah & Hakim)

___________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Sesungguhnya Allah menerima taubat seseorang hamba sebelum nyawanya sampai di kerongkong” (Riwayat Tarmizi, Ahmad & Hakim)

___________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Orang yang paling ku utamakan kelak di hari kiamat ialah orang yang paling banyak berselawat kepadaku” (Riwayat Tarmizi & Ibnu Hibban)

_______________________

Dari Abdullah bin Amru Rasulullah s.a.w. bersabdamaksudnya: “Sesungguhnya Allah membenci mereka yang berlagak fasih dalam berkata-kata, yang mempermainkan lidahnya bagaikan lembu memainkan lidah“ (Riwayat Abu Daud & Tarmizi)

________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Orang yang paling berbahagia di hari kiamat kelak kerana mendapat syafaatku ialah orang yang mengucapkan kalimah Laa ilaaha illallah dengan ikhlas dari lubuk hatinya atau dari dalam jiwanya”(Riwayat Bukhari)

____________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Cinta terhadap dunia adalah sumber segala dosa” (Petikan kitab Imam Ghazali)

_________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Barangsiapa yang semakin bertambahilmunya tetapi tidak bertambah hidayahnya, maka dia semakin jauh dari Allah“ (Petikan Kitab Imam Ghazali)

_________________________

Rasulullah s.a.w. bersabdamaksudnya: “Dengki (hasad) itu dapat merosakkan segala kebaikan sebagaimana api dapat menghanguskan kayu-kayan“ (Petikan kitab Imam Ghazali)

_____________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Yang paling beratmenerima seksaan di hari kiamat ialah orang alim yang ilmunya tiada bermanfaat“ (Petikan Kitab Imam Ghazali)

____________________________

Sabda Rasulullah s.a.w. dari Umar r.a. maksudnya: “Semua amal perbuatan itu adalah berpunca dari niat dan bagi setiap orang itu adalah menurut apa yang diniatkan” (Riwayat Bukhari)

___________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda, maksudnya: “Orang yangmemulakan memberi salam adalah terlepas dari sifat sombong dan takabbur“ (Riwayat Al-Baihaqi & Al-Khatib)

___________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Seseorang di antara kamu pasti diperkenankan (doanya) selagi dia tidak terburu-buru dengan mengatakan “Aku telah berdoa tetapi belum juga dimakbulkan”

(Riwayat Arba’ah)