Iklan

assalamualaikum... buat para tetamu ya... mungkin ada ada yg ingin mengiklankan blog masing2 atau ad yang ingin saya bantu akan busnessnya... jadi saya sediakan ruangan ini untuk kalian bisa memanfaatkannya.. jadi untuk sebarang pengiklanan boleh diajukan di emel ini han_nafi1992@yahoo.com .
iluvislam
Portal BALADI
There was an error in this gadget

Followers

Assalamualaikum n salam sejahtera...:)

Rasenye dah lame ak x update blog ni... maybe dah xde idea kot atau mmg malas nk update... kekadang 2 ziarah gak blog ni tp bler bkak xtau nk wat pe... bosan melihatnya... rase nk delete je blog ni ... tp xpela... syg gak... mmg ade functionnye suatu ari....

Em memandangkan skang ni bulan syawal ak cite la cket2 sejarah syawal tahun ni... mulanya ak rasakan syawal thun ni amat boring coz cm xde pengisian... akhir ramadhan 2 ak ckap ngn my dad.. "abah, raye ni boring la kn... dahla ib (my brother) xde. raye petame cm bese makan2 umah nenek pas 2 g raye umah sepupu2 mama pas 2 g kl raye umah kuarga abah... pas 2 raye ketiga abes n so on (maknenye dah xberaye lg la)..." abah aku cume diam...

awal syawal 2 mcm dianggarkan...
tp perubahan syawal thun ni alhamdulillah ak bgn awal n dapat solat subuh berjemaah di masjid.. dan alhamdulillah jemaah subuh pun agak ramai... tahniah kepada penduduk sikamat...

Habis solat kami pun bersiap untuk menunaikan solat sunat eidulfitri...wah tema aku tahun ni berwarnakan kuning. act bukan baju baru... ak pakai baju sanding abah aku je... mmg dr f2 aku pakai baju melayu abah aku... tu yang nampak segak sikit...:)

tadaaaaaa... haha. segak dan bergaye... xensem pun... 2 jgn pertikaikan... XD


Lepas 2 cam bese hidangan khas my grandma... masakannya memang classsss.. 5 star... tak percaya??? meh datang taman temiang jaya kita rasa sama-sama...

haa ni la masakan nenek n mak cik ak... nak ak perkenalkan lauk2 nya...???


ok yg tengah dalam mangkuk bulat 2 namenye 'JANGEK' . xramai yg thu ape itu jangek... jangek ni ialah kaki lembu yg dibakar kemudian d kikis kemudian dbakar semula kemudian....... ak xthu ap step seterusnya... yg ak thu hanyalah makan... tp ni adalah masakan minang.. maklumlah ak kan minang asli from indonesia...

then yg tepi2 nya ad wane2 itam itu ialah rendang... ada 3 jenis kot... rendang ayam,daging n itik... ha rendang itik tu bkan my grandma bwat... jiran setaman bg... maklumlah die rapat ngn nenek ak...

yang merah 2 udang masak cili merah... mmg seronok diratah....


ok yg ni kuah ape ntah.. kuah lontong kot... yg makan ngn ketupat.... siyes sedap...


yg ni ak xthu ikan ape... tp ni la masak sweetsour.... sedap gak... sesape nk rase bley la col ak nnti ak suh nenek ak wat kan... so ni la hidangan kami di pagi syawal....


em ni la my grandma... comey x???? like grandma like grandson la...

ok la seterusnya sesi mohon ampun n mengumpul duet... em hanye melihat adq2 menerima duet... da bsar katekan... mane dapat da duet..:p

= ..to be continued.. =




No comments:

Post a Comment

Mafhum

Sabda Rasulullah s.a.w. dari Anas r.a. maksudnya: “Dari keimanan itu terpancarnya hal-hal kebaikan” (Riwayat Bukhari)

__________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Aku belum pernahmelihat sesuatu permandangan yang lebih mengerikan dan lebih menakutkan daripada pemandangan alam kubur“ (Riwayat Tarmizi)

__________________

Dari Abdullah Ibnu Mas’ud r.a Rasulullah s.a.w. bersabdamaksudnya: “Baragsiapa yang bertakziah kepada orang yang tertimpa musibah, maka ia mendapat pahala seperti yang diperolehinya“ (Riwayat Tarmizi, Ibnu Majah & Hakim)

___________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Sesungguhnya Allah menerima taubat seseorang hamba sebelum nyawanya sampai di kerongkong” (Riwayat Tarmizi, Ahmad & Hakim)

___________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Orang yang paling ku utamakan kelak di hari kiamat ialah orang yang paling banyak berselawat kepadaku” (Riwayat Tarmizi & Ibnu Hibban)

_______________________

Dari Abdullah bin Amru Rasulullah s.a.w. bersabdamaksudnya: “Sesungguhnya Allah membenci mereka yang berlagak fasih dalam berkata-kata, yang mempermainkan lidahnya bagaikan lembu memainkan lidah“ (Riwayat Abu Daud & Tarmizi)

________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Orang yang paling berbahagia di hari kiamat kelak kerana mendapat syafaatku ialah orang yang mengucapkan kalimah Laa ilaaha illallah dengan ikhlas dari lubuk hatinya atau dari dalam jiwanya”(Riwayat Bukhari)

____________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Cinta terhadap dunia adalah sumber segala dosa” (Petikan kitab Imam Ghazali)

_________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Barangsiapa yang semakin bertambahilmunya tetapi tidak bertambah hidayahnya, maka dia semakin jauh dari Allah“ (Petikan Kitab Imam Ghazali)

_________________________

Rasulullah s.a.w. bersabdamaksudnya: “Dengki (hasad) itu dapat merosakkan segala kebaikan sebagaimana api dapat menghanguskan kayu-kayan“ (Petikan kitab Imam Ghazali)

_____________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Yang paling beratmenerima seksaan di hari kiamat ialah orang alim yang ilmunya tiada bermanfaat“ (Petikan Kitab Imam Ghazali)

____________________________

Sabda Rasulullah s.a.w. dari Umar r.a. maksudnya: “Semua amal perbuatan itu adalah berpunca dari niat dan bagi setiap orang itu adalah menurut apa yang diniatkan” (Riwayat Bukhari)

___________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda, maksudnya: “Orang yangmemulakan memberi salam adalah terlepas dari sifat sombong dan takabbur“ (Riwayat Al-Baihaqi & Al-Khatib)

___________________________

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Seseorang di antara kamu pasti diperkenankan (doanya) selagi dia tidak terburu-buru dengan mengatakan “Aku telah berdoa tetapi belum juga dimakbulkan”

(Riwayat Arba’ah)